Lite recept från "40-års buffén"

Marinerad fläskfilé

Stek fläskfilén hel i ugnen.
Lägg den i marinaden och låt dra i ca 4 tim eller över natten.

Marinad:

2 dl olja
2 dl soja
1 dl sweet chili
2 msk färskriven ingefära

Vispas ihop.



Marinerad kycklingfilé

1 kg kycklingfile doppas i rapsolja, krydda med grillkrydda.
Låt dem grillas i ugnen 20-25 min i 175 grader. Låt dem svalna, skivas.
Lägg skivorna i marinaden. Låt dra 4 tim eller över natten.

Marinad:

1 dl olja
1/2 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten
1 msk fransk senap
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk dragon
1/2 tsk timjan
1/2 tsk rosmarin
1 tsk salt

Vispas ihop.



Coleslaw m. vallmofrön

400 g vitkål, strimlas
1 äpple, skalas och rives
1 morot, rives
1 röd jalapeno, hackas fint
vallmofrön, blåa
1 burk lättmajonnäs
1 dl creme fraiche

Blanda majonnäsen och creme fraiche. Tillsätt resten.



Krabbpaj


Pajskal:

2-2 1/2 dl vetemjöl
100 g margarin
1 msk vatten
2 dl riven ost

Blanda ihop och tryck ut i en form. Grädda i 175 grader ca 15-20 min. Låt kallna!

Fyllning:

2 burkar krabba
1 burk creme fraiche
1 röd lök
1 burk röd stenbitssrom
Lättmajonnäs efter smak
Räkor
Citron
Dill

Hacka löken och ev. krabbköttet(om du använder färsk krabba). Rör ner det
i creme fraichen och majonnäsen. Häll även i stenbitsrom. Fyll pajskalet och
garnera med räkor, citron och dill.



Kall paj med skinka, ost, äpple och sparris


Gör en vanlig pajdeg som gräddas och får svalna i formen.

Fyllning:'

1 burk creme fraiche
1 msk senap
1 burk sparris
1 hg rökt skinka
1 grönt skalat äpple
100 gr Grevéost

Blanda creme fraichen och senapen.
Hacka övriga ingredienser fint.
Blandas ihop.
serveras med grönsallad och ev. bröd.



Budapestrulle

6 äggvitor vispas hårt!
3 dl socker
1 påse(ca 1 dl) snabbmarsanpulver
100 gr hackad mandel

Vänd ner de torra ingredienserna i äggvitan. OBS vispa inte!

Bred ut i långpanna på bakplåtspapper som du smort in.
grädda 175 gradeer ca 20 minuter.
Låt svalna under bakduk.
Fyll med vispad grädde och bär eller frukt.
Rulla ihop.

Går utmärkt att frysa fylld budapestrulle!



Pastasallad med kryddig korv ca 10 pers


ca 1 liter kokta pastaskruvar
ca 500 g kryddig korv, salami eller ölkorv
1 burk fetaost (ca 200g)
2 röda och 2 gula paprikor i strimlor
1 rödlök i tunna skivor
1 gurka i tärningar
15-20 svarta eller gröna oliver med kärnor

Dressing:

1-1 1/2 dl olivolja
3 msk vitvinsvinäger
2-3 tsk dragon eller timjan
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Gör salladen och blanda sedan i dressingen.
Låt sedan stå och dra några timmar i kylen innan servering.



Parmesan och Oreganorutor ca 24 st   


30 g jäst
5 dl 37 grad vatteen
2 tsk oregano
2 msk honung
50 gr riven parmesanost
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl

Smula jäst, blanda i vatten. tillsätt resten av ingredienserna. Arbeta degen väl!
Bred ut ett bakplåtspapper i en långpanna. Tryck ut degen. Låt jäsa övertäckt 30 min.
"Tryck till" degen en gång i långpannan och låt jäsa ytterligare 30 min.
Pensla med ägg och strö på flingsalt, oregano och lite riven parmesanost.
Grädda i mitten av ugnen, 225 grader ca 15 minuter.
Låt svalna något och skär sedan i rutor.

LYCKA TILL!

Kommentarer
Postat av: Lena

Vilket fint collage!

2010-05-17 @ 08:57:11
Postat av: Susanne

Tack Lena!

2010-05-18 @ 13:17:01
Postat av: Linda M

Det var super gott:) Jag har skrivit ut recepten! :)

2010-05-18 @ 17:11:21
Postat av: Susanne

Lyck till med matlagningen Linda!

2010-05-18 @ 20:45:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0