Nyårsmaten 2009- recept!

Fylld baconlindad kycklingfilé:

Soltorkade tomater, färsk basilika, vitlök, salt och peppar mixas till en röra. Smaka av. Snitta och fyll fileérna. Linda baconskivor runt. Ev. bind upp dem med snören. Stek i stekpanna, utan fett. Gör en "sky" av vatten och hönsbuljongtärning i stekpannan. Lägg fileérna i en långpanna och häll över skyn. Stek dem bli klar i ugnen, 200 grader ca 25 minuter.

Bearniesås ca 4 pers: 

2 msk vitvinsvinäger
1 msk hackad gul lök
1 tsk dragon
5 hela vitpepparkorn
2 msk persilja
150 gr smör
3 äggulor
2 msk vatten
nymald vitpeppar

1. Krossa pepparkornen. Finhacka dragon och lök. Sjud det med vinäger i en kastrull tills nästan all vätska dunstat.
2. Sila bort lök/kryddor och spara den vätska som blir kvar, i en kastrull.
3. Smält smöret (ca 37 grader varmt)
4. Tillsätt äggulorna och vattnet i kastrullen med vinägervätskan. Ställ den kastrullen i ett vattenbad (kastrull med hett vatten på spisen) och vispa HELA tiden till det tjocknar.
5. Tag ur kastrullen ur vattenbadet och tillsätt smöret PYTTELITE I TAGET. VISPA HELA TIDEN! Lämna smörets bottensats.
6. Tillsätt finhackad persilja och nymald peppar.

Choronsås: är i basen en bearniesås, men man tillsätter 3 msk tomatpuré i såsen.

Rostade grönsaker i ugn:

Strimla: Aubergine, zuccini, morötter, rödlök och paprika. Ringla olivolja över. Sätt in det i ignen och låt dem stekas i ca 25 minuter, tills de är lagom tillagade. Strö över flingsalt när de är klara.

Kräftcheesecake: 8-10 bufféportioner

Botten:

150g kavring
30 g smör

Fyllning:

6 dl mager kesella
300 g kräftstjärtar
1 1/2 rödlök
3 kvistar dill
15 strån gräslök
3 gelantinblad

Topping:

Stenbitsrom och dillvippor

1. Botten: Smält smöret. Mixa det med kavringen i en matberedare.
2. Klä en form med plastfolie. Täck botten med kavringsmien. Packa den tätt! Ställ in i kylen.
3. Fyllning: Hacka gräslök och rödlök fint. Skär dill och kräftstjärtar grovt.
4. Blötlägg gelantinbladen ca 10 minuter. Ta upp dem och pressa ur vattnet. Smält gelantinet i en kastrull tillsammans med lite kesella.
5. Blanda alla ingredienser till fyllningen. Smaka av med salt och peppar.
6. Fyll formen med röran och låt stå kallt minst 3 timmar före servering.
7. Ta cheesecaken ur formen. Skär i bitar, se till att ingen plast följer med. Lägg på garneringen. Servera!

Kyckling- och ingefärsfyllda filodegsnittar: ca 6 portioner

1 fp filodeg (6 plattor)
75 gr smält smör
sesamfrön

Fyllning:

300 gr stekt kycklingfilé
4 champinjoner, hackade
1 dm hackad purjolök
1 krossat cirtrongräs
1 tsk färsk hackad ingefära
1 finhackad vitlöksklyfta
2 msk creme fraiche
salt, peppar

1. Mixa samman kycklingen, svampen, purjon, citrongräset, ingefäran och viltöken.
Blanda i creme fraich. Smaka av med salt och peppar.

2. Skär filodegen i 4 delar (långa).

3. Pensla degen med smör, klicka på ca 2 tsk fyllning och vik sedan i trianglar, tills hela degremasan är slut. Se till att täcka den övriga degen med plast så den inte torkar ut medan du fyller remsa för remsa.

4. Lägg på plåt och pensla ovanpå med smält smör. Strö på sesamfrön.

5. Grädda i mitten av ugnen. 225 grader ca 15 minuter.

Citronpaj:

Pajdeg:

150 gr smör
3 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
2 msk kallt vatten

1. Blandas i hop i matberedare. Låt vila 30 min.
2. Klä pajformen. Nyp fast degen i kanten med hjälp av folieremsor. Nagga i botten med en gaffel.
3. Låt stå kallt 20 minuter.
4. Förgrädda skalet i 15-20 min 200 grader.

Krämen:

2 1/2 dl vatten
4 msk maizenamjöl
1 dl socker
3 äggulor

1. Vispa i hop i en kastrull och sjud tills den tjocknar.

Pressa 1 citron

Rör i citronsaften och smöret. Låt krämen kallna.

Maräng:

3 äggvitor vispas hårt.
1 dl socker röres i.


Bred krämen i pajskalet. Krämen ska vara kall!! Bred eller spritsa på marängen.
Grädda i 15 minuter, 200 grader.
Serveras till grädde och/eller glass.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0