Sommar med Ernst.

Har kollat på TV- Sommar med Ernst. Han lagade mat och det fanns en hel del spännande recept som passar bra till en kräftfest. Så ni som ska äta kräftor kanske hittar något "användbart"?! Jag tyckte att såserna var lite intressanta, eftersom han gjorde en bas, som han sedan använde till att göra tre olika såser. Marinaden till kräftorna var också spännande. Får se om man får tillfälle att prova dem. Recepten finns på: recept.nu. Men jag lägger in några av dem även här, så de är lättare att hitta.

Antal portioner: 10

Ingredienser

Kräftmarinad
60 60 st kokta kräftor
8 8 st vitlöksklyftor
3 3 st färska röda chilifrukter
4 4 st lime
1 1 dl rapsolja
flingsalt

Såsbas
10 10 st ägg
6 6 dl rapsolja
1 1 dl olivolja
3 3 msk vit balsamico vinäger
flingsalt
peppar från kvarn

Saffranssås
såsbas (se ovan)
2 2 paket saffran

Vitlöks- och citronsås
såsbas (se ovan)
3 3 klyftor vitlök
2 2 tsk vit balsamicovinäger
1 1 st citron

Ajva- och basilikasås
såsbas (se ovan)
1.5 1.5 msk Ajvar Relish
1 1 knippe basilika


Gör så här

1. Kräftmarinad: Lägg kräftorna i en stor skål eller hink. Finhacka vitlöken och chilifrukterna. Skiva limen och pressa dessa över kräftorna innan skivorna läggs i. Blanda i rapsoljan och smaksätt med flingsalt. Blanda allt noga och låt kräftorna stå i marinaden över natten. Woka sedan kräftorna i en stor panna över grillen/öppen eld alternativt ungstek i 225 grader i 10-15 min.

2. Såsbas: Separera äggulorna från äggvitan och lägg gulorna i en bunke. Häll i rapsoljan i en tunn stråle samtidigt som du vispar. Häll sedan i olivoljan på samma sätt. Tillsätt sedan den vita balsamivo vinägern och smaksätt med salt och peppar från kvarn. Blanda allt sammans väl. Såsbasen räcker till tre såser.

3. Saffransås: Blanda en tredjedel av såsbasen med två paket saffran och blanda väl. Låt sedan såsen stå i kylen innan servering.

4. Vitlöks- och citronsås: Finhacka vitlöken och mosa den tillsammans med flingsalt tills det blir en vitlöksmassa. Blanda vitlöksmassan med såsbasen. Smaksätt med vit balsamico vinäger och finhackat citronskal.

5. Ajvar- och basilikasås: Blanda såsbas med ajvar relish och smaksätt med finhackad basilika.



Ernsts marinerade och wokade kräftor med tre olika dippsåser


Ernst rustika bröd med ajvar och oliver

Bröd med Ajvar och oliver är en god förrätt eller ett tilltugg till maten.

Ernst rustika bröd med ajvar och oliver


Ingredienser

1 1 paket jäst
1 1 msk salt
3 3 tsk honung
0.5 0.5 l fingervarmt vatten
10 10 dl mjöl
3 3 msk olivolja
5 5 msk Ajvar Relish
1 1 msk rosmarin
1 1 msk flingsalt
1 1 dl svarta oliver


Gör så här

1. Bröd med Ajvar och oliver: Smula ner jästen i en bunke. Häll i en msk vanligt salt och blanda försiktigt tills jästen har löst upp sig helt. Blanda i honungen och det fingervarma vattnet och blanda. Häll sedan i olivoljan och blanda. Tillsätt mjölet i omgångar och blanda. Om degen inte har fått en bra konsistens tillsätt mer mjöl tills degen inte klibbar och den släpper från kanten. När degen fått en lagom konsistens är det dags att knåda degen. Kavla sedan ut degen så den blir ca 0,5 cm tjock. Smeta ut ett jämt lager med Ajvar Relish på hela degen. Strö på rosmarin och flingsalt. Hacka de svarta oliverna och strö ut över degen. Rulla sedan ihop degen, var noga så det blir en tät rulle. Vrid och fläta sedan brödet, det gör att det håller ihop bättre och inte flyter ut. Sedan skall brödet jäsa i ca 30, degen skall bli dubbelt så stor. Grädda sedan i 225 grader i 25-30min.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0